De nieuwe Vermeer

#denieuwevermeer

1. De grootste creatieve competitie van Nederland

In 2023 vindt de grootste tentoonstelling OOIT over Johannes Vermeer plaats in het Rijksmuseum in Amsterdam. Omroep Max zendt in aanloop naar deze tentoonstelling vanaf 12 februari het programma 'De nieuwe Vermeer' (gepresenteerd door Dionne Stax) uit, waarin 6 verdwenen schilderijen van Johannes Vermeer centraal staan.

 

Een aantal kunstenaars (de 'meesterschilders') is gevraagd om in de huid van Vermeer te kruipen en hun eigen stijl compleet los te laten om de verdwenen schilderijen te herschilderen zoals Vermeer het zelf gedaan zou kunnen hebben.


Daarnaast is er een 'vrije categorie'. Hierbij geef je (in je eigen atelier) een persoonlijke invulling aan één van de verdwenen schilderijen van Vermeer, aan de hand van een vastomlijnde omschrijving (de zogenaamde 'opdracht'). Alles mag en kan, de enige voorwaarde is dat je naast het insturen van een foto van het resultaat ook het hele maakproces filmt en fotografeert, zodat heel Nederland mee kan kijken! Pieter Roelofs (Rijksmuseum) en Abbie Vandivere (Mauritshuis) beoordelen vervolgens welke van deze werken door mogen naar de finale in het programma!

 

Een hele uitdaging dus! Maar ik ben hem, samen met waarschijnlijk honderden anderen, aangegaan!

Ik kan jullie nog geen resultaat laten zien, want daar mogen we nog niets van laten zien, maar ik kan wel al verklappen dat mijn werk heel experimenteel is. Spannend!

Uiteraard is het een kleine kans om ook echt geselecteerd te worden voor de finale uit de honderden inzendingen: maar wie niet waagt, wie niet wint!

Nog even geduld dus!

 

 

Voor mijn 'reguliere' metaalwerk, zie: metalart

Kijktip: twee interviews met mij in het atelier:


Interview 'over mijn vak als portretschilder' 2017


Interview 'Rembrandt-Rijksmuseum expositie' 2019

Ander werk:
Naakttekeningen: naakt.portrettekeningen.nl
Lijstenatelier: www.lijstenmakerberghem.nl